Zagroda guciów

Zapraszamy

35,10,0,50,1
25,600,60,0,3000,5000,25,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,2,1,0,2,40,15,5,2,1,0,20,0,1
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów
Zagroda Guciów

SKANSEN KULINARNY - ZAGRODA GUCIÓW

DANIA TUTEJSZE

 L.p.  Nazwa
1. Zupa z pokrzyw w sezonie pokrzywowym - nadrzeczne pokrzywy, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana, woda z głębokiej studni.
2. Rosół - nadrzeczne pokrzywy, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana, woda z głębokiej studni.
3. Zupy Sołtysowej - bywają u nas: warzywna, chłodnik, kapuśniak, ogórkowa, botwina, kurkowa.
4. Świżonka wieprzowina znad Wieprza - podawana do wyboru z chlebem, ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym.
5. Łupcie - potrawa z Podborcza, Zaburza, Gorajca. Składa się z kaszy gryczanej z grzybami, zawiniętej w liść kapusty, upieczona i okraszona olejem konopnym lub lnianym.
6. Reczczoniak - kasza gryczana, ziemniaki, biały ser, jajko i przyprawy upieczone w blaszce.W Guciowie, Bondyrzu i Kaczórkach reczczoniaka jedzą z kwaśnem mlikiem.
7. Kaszanka z pieca - z duszoną cebulą, ogórkiem kiszonym oraz chlebem.
8. Pierogi ruskie - ze skwarkami.
9. Naleśniki - z serem lub dżemem, bitą śmietaną i owocami.
10. Słonina z przepisu pradziadka - cebula, pajda chleba, ocetem lekko.
11. Zsiadłe mleko i kasza gryczana ze skwarkami
12. Zsiadłe mleko i ziemniaki ze skwarkami
13. Zsiadłe mleko
14. Podpłomyk
15. Podpłomyk - z masłem i miodem.
16. Chleb spod strzechy żytni na zakwasie - dwie pajdy ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

SKOSZTOWAĆ

 L.p.  Nazwa
1. Wielgi talirz - dla dwojga.

WARZYWO

 L.p.  Nazwa
1. Ogórki kiszone / surówka z białej kapusty / surówka z kapusty kiszonej

SŁODKIE

 L.p.  Nazwa
1. Pieróg z kaszy jaglanej i sera - podawany z żurawiną.
2. Naleśnik - z serem lub dżemem, bitą śmietaną i owocami.
3. Słodkie - czasami są u nas: jagodzianki, sernik, szarlotka.

NAPOJE

 L.p.  Nazwa
1. Woda kredowa z naszego odwiertu - najlepsza w kraju.
2. Woda mineralna gazowana
3. Sok jabłkowy, pomarańczowy, porzeczkowy
4. Lemoniada - miodowo – cytrynowa w dużej szklance.
5. Kompot
6. Herbata czarna
7. Herbata zielona liściasta
8. Kawa z ekspresu / kawa z mlekiem z ekspresu
9. Kawa espresso
10. Kawa podwójne espresso
11. Cappuccino
12. Latte
13. Kawa rozpuszczalna
14. Kawa parzona

ŚNIADANIA

 L.p.  Nazwa
1. Od szczęśliwej kury - jajecznica, warzywa, pieczywo, miód z roztocza, masło, kawa / herbata.
2. Od szczęśliwej świnki - kiełbasa gotowana, warzywa, musztarda, pieczywo, dżem, masło, kawa / herbata.
3. Od szczęśliwej krowy - twaróg, warzywa, pieczywo, dźem, masło, kawa / herbata.

Przy zamówieniach prosimy o podanie numeru stolika.

Wszystkie potrawy z naszej kuchni powstają z naturalnych produktów i przypraw. Ważnym ich składnikiem jest doskonałej jakości woda, która pochodzi z naszego odwiertu w skałach kredy górnej.

W sezonie: poziomki, jeżyny, kurki, borowiki, rydze z tutejszych pól, łąk i lasów.